Vi har alle nydt den gode sommer, men de danske solcelleejere har en ekstra god grund.

Det har nemlig været et rekordår for solenergi og solcelleanlæg i Danmark har de tre sommermåneder produceret strøm svarende til 120.000 husstandes årlige elforbrug.

Det er hele 40 procent mere end el-produktionen i samme periode i 2017, hvor vi jo som bekendt havde en skuffende sommer med få solskinstimer.

Maj måned blev med 166 GWh den bedste måned nogensinde for solcelleproduktionen, men generelt har 2018 været et vellykket solcelleår med 675 GWh til og med juli, hvilket er en markant stigning over for 2017, hvor tallet endte på 529 GWh.

En måling på Solar Polaris’ anlæg på Topdanmarks hovedsæde (1,5 MW), viser på samme måde også en væsentlig stigning i produktionen (over 30%).

Juli 2017:                                 Juli 2018:

190.807 kWh                          248.108 kWh

Solceller på overarbejde giver billigere strøm

Fordelen ved solceller er, at de har ikke noget problem med at komme på overarbejde. Solcelleejerne kan bare læne sig tilbage og nyde at solen skinner.

For mange solcelleejere har det været økonomisk gunstigt med de mange solskinstimer, fordi elprisen faktisk er steget under denne sommer. De høje varmegrader har fået atomkraftværker til at skrue ned for aktivitetsniveauet, og lavvande i norske floder har givet mindre vandkraft. Derfor kan mange solcelleejere modregne strøm på et tidspunkt, hvor elprisen ligger lidt højere end normalt. Og altså dermed få billig strøm.

Udover at ejere får maksimalt udbytte af deres solcelleanlæg, har det også en positiv effekt for miljøet og klimaet, fordi vi får produceret en masse strøm uden forbrug af ressourcer og uden forurening.

Men vi udnytter slet ikke potentialet af solens stråler

På trods af at det har været et rekord-sol-år, så har vindmøller stadig produceret størstedelen af den danske strøm.

”Uanset udsigterne til mere solrige somre, så er det danske el-marked domineret af vindenergi. Og det er jo et problem, når vi også har en vindfattig sommer.” Udtaler Karsten Hillmann, Adm. Direktør i Solar Polaris og fortsætter ”Det viser jo, at der tydeligvis er rigtig meget mere at hente på solsiden som komplementerer vinden så fint. Prisen på solceller er støt faldende og sammen med innovative løsninger og mere digitalisering, så vil mange flere helt sikkert vælge solenergi fremover. Den samfundsmæssige værdi af solcelle-el er også højere end værdien af vindmølleproduceret el, da solceller altid producerer om dagen, hvor forbruget er højest. Men først og fremmest bør man se på, at de to energiformer komplementerer hinanden.”

Forskere fra DTU har regnet på, hvor stort potentialet er for solceller i Danmark. Hvis man udnyttede private hustage, industriens tage og marker fuldstændigt, ville det dække 70 procent af den årlige el-produktion. Det vil være en stor udbygning af det nuværende solcellenet. Og solcellerne skal blive en integreret del af byggeriet.

”Jeg mener, vi skal tænke solceller ind i alle nye byggerier, fordi det efterhånden er så billigt at sætte dem op. Man kan endda beklæde bygninger med solceller til næsten samme kvadratmeterpris som mange almindelige bygningsmaterialer”, siger Sune Thorsteinsson fra DTU.

Som en del af den grønne omstilling af energinettet skal solcellerne være med til at levere strømmen til det stigende behov for vedvarende energi, når samfundet får stadig flere elbiler, datacentre og varmepumper.

Karsten Hillmann fra Solar Polaris har klare budskaber på hvad der skal til at bygnings-sol kommer meget mere i spil:

  • Afskaf krav om at ejeren af en bygning skal være enslydende med ejeren af solcelleanlægget. Det vil gøre det muligt at lave attraktive leasing-modeller.
  • Dette skal i første omgang gøres muligt for produktionsvirksomheder, som jo alligevel er stort set fritaget for afgifter og hvor det største potentiale findes.
  • For liberalt erhverv kan der foretages en gradvis indføring af afgiftsbetaling på egenproduktion, når teknologien kan bære det.
  • Afskaf kravet om selskabsdannelse for kommuner. Kommuner skal kunne få solceller på egne bygninger i lighed med regionale og statslige bygninger.

 

https://www.dr.dk/nyheder/penge/sommersol-har-sendt-solceller-paa-overarbejde-rekordsommer-solcelleejere 

https://www.dr.dk/nyheder/viden/klima/eksperter-solceller-kan-daekke-70-procent-af-danmarks-energibehov

Picture Erhverv